Het krantje van februari vind je hier
 
BELGRADO - Tienduizenden ontevreden Serviërs hebben zaterdag in Belgrado de grootste oppositiebetoging in jaren gehouden. De politie schat dat er 70.000 mensen meeliepen in de demonstratie tegen de regering.

''Deze regering heeft ons in 2008 melk en honing beloofd. Maar wat hebben we gekregen? Meer ellende. De regering is oneerlijk en arrogant en geeft niet om het volk'', zei Zdravka Stanojlovic, een 44-jarige serveerster.

De betogers kwamen bijeen voor het parlement. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als: 'Democratische partij, tijd om te gaan' en 'Wij hebben honger'.

Organisator Tomislav Nikolic van de oppositionele Servische Progressieve Partij eist vervroegde verkiezingen.

De partij wil ook hogere lonen en een hardere aanpak van de corruptie in Servië, een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

CAIRO - De Egyptische regering komt zaterdag aan het begin van de middag (lokale tijd) bijeen om haar ontslag aan te bieden. Waarschijnlijk wordt later op de dag een nieuw kabinet geformeerd. Dat heeft een regeringswoordvoerder zaterdag laten weten.

In het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zaterdagochtend opnieuw honderden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen president Hosni Mubarak.

De politie zou hebben geschoten om de menigte uiteen te drijven.

Het zijn de eerste protesten sinds Mubaraks televisietoespraak in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Hij kondigde daarin het ontslag van zijn regering aan en beloofde politieke en economische hervormingen. Mubarak sprak echter niet over zijn eigen aftreden, wat de demonstranten eisen.

Ongeregeldheden

Bij ongeregeldheden in Alexandrië, de tweede stad van Egypte, zijn zeker 23 doden gevallen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera zaterdag. In een plaatselijk mortuarium zouden meer dan twintig lijken met schotwonden liggen.

Met het dodental van Alexandrië zou het totale aantal slachtoffers van de opstand in Egypte op ongeveer vijftig komen. In de stad Suez vielen vrijdag zeker dertien doden. In de hoofdstad Caïro kwamen ten minste vijf mensen om het leven. Woensdag en donderdag waren zeven mensen omgekomen in Egypte.

Iran

De demonstranten in Egypte krijgen steun uit opmerkelijke hoek. De Iraanse machthebbers, die anderhalf jaar geleden zelf grootschalige straatprotesten trotseerden, scharen zich achter de ''rechtmatige eis’’ van de betogers in het Noord-Afrikaanse land.

Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen staatspersbureau IRNA.

Volgens de zegsman streven de Egyptische demonstranten naar gerechtigheid. ''Iran verwacht dat de bestuurders van Egypte luisteren naar de stem van dit islamitische land’’, aldus de woordvoerder.

Aftreden

Ook de Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei heeft president Hosni Mubarak zaterdag opgeroepen af te treden. Hij deed dat in een telefonisch interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Het voormalige hoofd van het VN-agentschap voor kernenergie IAEA zei dat een machtswisseling de enige manier is om een einde te maken aan de bloedige straatprotesten in het Noord-Afrikaanse land. De aankondiging dat de regering opstapt maar Mubarak zelf aanblijft, noemde hij teleurstellend.

Vrijdag werd gemeld dat ElBaradei onder huisarrest was geplaatst. Zelf kon hij dat zaterdag bevestigen noch ontkennen. ''Er zijn geen troepen gestationeerd bij mijn huis'', zei hij. Volgens de oppositieleider hebben de autoriteiten het verhaal over zijn huisarrest mogelijk verspreid om demonstranten te ontmoedigen.

Saudi-Arabië

Koning Abdullah van Saudi-Arabië steunt de president van zijn buurland Egypte. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in een telefoongesprek.

''Geen Arabier of moslim kan toestaan dat er wordt gemorreld aan de veiligheid en stabiliteit van het Arabische en islamitische Egypte, door mensen die uit naam van vrije meningsuiting zijn geïnfiltreerd in het volk en het misbruiken om hun vernietigende haat te injecteren'', zei Abdullah volgens SPA.

Van Rompuy

EU-president Herman Van Rompuy wil dat iedereen die in Egypte gevangen zit of onder huisarrest is geplaatst om politieke redenen, wordt vrijgelaten. Dat vertelde hij zaterdag in een oproep aan het land om het geweld en het bloedvergieten te beëindigen.

Hij pleitte voor het in gang zetten van de aangekondigde hervormingen. ''Ik hoop oprecht dat de beloften van openheid van president Mubarak vertaald worden in concrete actie’’, aldus de EU-president.

Afrikaanse Unie

Ook de Afrikaanse Unie (AU) maakt zich zorgen over de toestand in Egypte. ''Het is een verontrustende situatie’’, zei de voorzitter van het dagelijks bestuur van de unie, de Gabonees Jean Ping, zaterdag.

De regeringsleiders van de ongeveer vijftig AU-lidstaten komen zondag en maandag bijeen voor een top in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. De vergadering wordt vermoedelijk gedomineerd door de recente opstanden in Afrikaanse landen als Ivoorkust, Tunesië en Egypte.

Avondklok

Naar aanleiding van de ongeregeldheden heeft Egypte zaterdag de avondklok in de steden Caïro, Alexandrië en Suez uitgebreid. Van vier uur ‘s middags tot acht uur ’s ochtends (plaatselijke tijd) moeten burgers binnenblijven. Dat heeft de staatstelevisie zaterdag bekendgemaakt.

Het uitgaansverbod gaat twee uur eerder in en eindigt een uur later dan de vorige avondklok, die vrijdag was ingesteld. Dat verbod werd massaal genegeerd.

CAIRO - Een legercommandant heeft zaterdag de duizenden betogers op het Tahrirplein in het centrum van Caïro opgeroepen hun acties te staken.

''U hebt alle recht u te uiten, maar bewaar alstublieft wat van Egypte is overgebleven. Kijk om u heen'', hield Hassan al-Roweny op een podium via een luidspreker de demonstranten voor.

De menigte antwoordde met leuzes dat president Hosni Mubarak moet opstappen. Roweny verliet het podium en zei dat hij bij het roepen van zulke leuzen niet verder zou spreken.

Ooggetuigen meldden dat het leger barricades op het plein wil afbreken. Zij zeiden dat officieren met demonstranten op het plein overlegden.

Met de barricades probeerden de betogers zich eerder deze week te beschermen tegen aanvallen van gewapende aanhangers van regeringspartij NDP.